從彩色至紅外線_ 大澳

拍攝紅外線已有幾年時間, 彩色相片是拍攝眼前可見光, 紅外線相片是拍攝眼前不可見光, 有時還拍到眼前看不到的光景, 熟知紅外線的相片朋友, 亦會知紅外線的世界是另一個世界, 既熟悉亦特別.

這亦是愛上拍紅外線相片的原因 ~







click to enlarge


.

留言

  1. 是否用GX100 + Hoya R72 filter + Photoshop 就可以做到呀??

    好靚呀~~~~

    回覆刪除
  2. YES ~ 係你講咁既組合~~~

    但我自己拆左 GX 100 入面既 LOW PASS FILTER, 拍攝影快門會快番好多, 唔使用腳架, 詳情可以睇下 TAG "GX100" 既 POST ~~ 有講~~

    回覆刪除

發佈留言

此網誌的熱門文章

讓沒有無線連接的DSLR相機也可以用無線連接 TP LINK TL-MR3040

又黎 DIY, filter holder for panasonic 7 - 14mm ultra wide lens

幾個人在途上 _ 再戰飛鵝山發射站