生活態度

很多朋友會說, 面對困難, 哭著口面要面對, 也可以以開心的態度面對, 為何選擇悲觀的態度呢?
人天生多數偏向悲觀的心理趨向, 你可以留意, 坊間書店那麼多的勵志的書籍便可知一二...
刻服悲觀的處世態度, 不是一朝一夕可以改變, 大家遇上困難時, 看看試試, 開心面對吧..


click to enlarge


.

留言

  1. 我近來都有這個問題...
    一直以來我都有點想法, 想去逃避, 不過, 常常會問自己, 可以避到何時? 一世?
    想想就想加油, 想去加油一下。
    希望加到!

    回覆刪除
  2. 但通常事件過後, 又會睇番, 點解當時會逃避 ....
    人性就係咁, 有幾多人可以在事件發生時, 勇敢面對, 而不是悲觀看待.
    可能是有, 但多數都是佔少數, 大家努力吧... 開心面對, 點都俾悲觀好, 睇通後, 世界會不同晒的~~

    回覆刪除
  3. 之前嘗試留言幾次都留唔到...=.=



    如果你所講ge都可以apply0係我身上就好 :)
    希望快d睇通之後就唔使再困左0係個死胡同度...

    回覆刪除

發佈留言

此網誌的熱門文章

又黎 DIY, filter holder for panasonic 7 - 14mm ultra wide lens

讓沒有無線連接的DSLR相機也可以用無線連接 TP LINK TL-MR3040