海洋公園 "下水禮"

香港 OCEAN PARK, 海洋公園, 在暑假舉行了夏天的特備節目, 熊貓下水禮, 昨天帶領了囡囡, 表哥表姐等等一齊前往, 在暑假完結前, 玩個痛快.

但估不到, 自己的愛機, KODAK V705, 都一樣玩了下水禮, 拍下下面相片後, 到自己搭上船時, 由褲袋 SIR 了出來, 自己不知道, 當飛船去到這個位置, 基本上整架船都入水的, 我的愛機, 即時玩了下水禮.



事後才發覺, 自己跌了相機出來, 還布滿了水珠, 隨手開機試一試, 不能正常 BOOT 機, 出了 ERROR B03 ...
回到家裏, 拆開相機, 看看還有沒有水在機內, 拆開面殼後的是這樣子的~

注意 : 下面的操作過程, 是經過專人訓練, 在未有專人指導下, 不要自行學習下面的動作~ XDDDD




用了一年多, 也不少的灰塵積聚著, 順手用棉花棒清潔一番



拆開了中間的塑膠電鍍中殼, 可以看見頂部的 PCB, 但沒有發現還有水氣.





順手看看, LCD 是甚麼牌子, 但沒有牌子指示看到~


click to enlarge再拆了金屬面板, 但面板連著鏡頭, 所以都不想再繼續下去, 我還想它回復清醒的

自己的愛機, 放在電子恆濕箱內一整晚, 今天早上再一試, 用乾電池一樣開不著機, 而用濕電, 就可以著機, 但一樣是出現 ERROR B03 的 CODE, 在網上 SEARCH, B03 出現, 基本上無可能自動復原....O ..... 真無奈.

這一部的 V705, 是自己愛機, 尤其喜愛它的 PANO 全景相功能, 新的後繼又未見, 餘下日子, 唯有減少拍攝 PANO 相, 用回手機 SNAPSHOT, 直到新一部隻鏡 V系出現吧, 但其實, RICOH GX100的水貨, 連 EVF 也只是 4千以下, 或者, 按捺不住時, 會購入此部機吧, 朋友說, 這不過是藉口吧 !! XDDDD
.

留言

  1. OH!!!咁慘呀, 都好啦, 咪當俾個籍口俾自己買個部啦...

    回覆刪除
  2. 這是命!
    接受命運吧~~~~~

    回覆刪除
  3. 此留言已被作者移除。

    回覆刪除
  4. 我早幾日行過 MK 百記有部陳列品,成色還可以。$1580.

    回覆刪除
  5. 舊既唔去, 新既唔來, GX100 已經入手, 但短期內, 影唔到心愛的 PANO 相~ XD

    野孩子 : 新機幾多錢到 ? 近排無睇 ~
    如果爭2, 3 百, 就唔買陳列品了~XD

    回覆刪除
  6. 我都想買呢部機仔...

    下次你要記得任何電器都係, 手電相機, 一濕左水既話, 唔好即刻試下開唔開番, 因為你一開, 就會即死. 耐心d放佢入防潮箱度等佢乾番幾日先再開黎睇下, 或者會開得番.

    回覆刪除

發佈留言

此網誌的熱門文章

又黎 DIY, filter holder for panasonic 7 - 14mm ultra wide lens

讓沒有無線連接的DSLR相機也可以用無線連接 TP LINK TL-MR3040