相機測試員



每次買相機, 都一定有它的理由, 如對上一次, 因為要一部防水機, 所以買了 Pentax W10, 在早前亦有介紹, 今次買的相機, 本來在它對上的一個型號, 已經有意購入了, 但因自己真是太多工作, 沒有時間拍攝, 買了它的話, 會很浪費.

今次因在月尾, 會去旅行攝影, 所以, 心裏再湧起購買這部相機的念頭, 而它又剛剛有新的後繼型號出現, 那便買下來, 去旅行時影個夠.

之前說及, 買每一款的相機, 也要有它特別之處, 今次的機種又是如何呢 ? 它的性能我沒有考慮, 它標榜的 23mm wide 鏡頭亦沒有考慮, 5X 的光學ZOOM 都無, 兩個 CCD 在同一部機內也沒有, 最主要是它的一項功能, 就是影 PANORAMA 的功能, 影了3張相後, 會自動和你在機內製作一張全景相. 現在仍然用著的手機, K750I, 都是因為有這樣的功能, 我才購買.


其他相機也有 PANORAMA 功能, 是不會幫你自動製作完成一張完整的全景照, 很多時要拍好一張張的照片, 事後在電腦中, 利用軟件駁相. 而在這部相機的自動模式下, 真是省下不少時間, 而效果亦理想, 當然, 事前要有一些拍攝條件要清楚, 不言的話, 任它的駁相性能強大, 都會駁錯的.

月尾的旅行, 一半時間將會拍攝風光照, 所以, 用全景相來表達眼前遼闊的空間感, 是一個幾理想的拍攝手法, 希望回來時, 能拍出心中所想 ~

它是甚或型號 ? 自己上網找找吧 !! :P KODAK, 23mm 又可以影 panorama 既相機, 唔會有很多部 ~~~

.

留言

  1. 幫你做埋駁相....祝旅途愉快

    回覆刪除
  2. 今次去邊呀?
    我就慘啦
    轉左新工無假放
    話哂我都係旅行一族....

    回覆刪除
  3. CHINER,

    番黎你咪知 LOR ~ XD

    ICON,
    係 AR, 好方便, 去到郊外, 睇下可唔可以主力影 PANO ~ XD

    回覆刪除
  4. K750i 用 pano 唔係個 output 會好細張咩? 我用 w800i 就係啦. 影個下好好玩, 但影左出呢睇返張相得 1200x400 咁上下.

    回覆刪除
  5. eK,
    係 ar, 就係太細張, 所以都係未夠過癮, 到 KODAK 呢部, 就即刻愛上它了 ~~ 但它都有問題, 可能是相機的 BUFFER 或者計算問題, 3 張相合成後, 只有 5M 的總像數 ~~ 但比電話的相片像數高了很多

    回覆刪除
  6. 光圈,
    有 5M 好好多. 3張 23mm 接左出呢都會幾長.

    用呢d機仔 auto 接相個效果如何呢? 會唔會好慢? 鬼影問題處理得好唔好?

    回覆刪除

發佈留言

此網誌的熱門文章

又黎 DIY, filter holder for panasonic 7 - 14mm ultra wide lens

讓沒有無線連接的DSLR相機也可以用無線連接 TP LINK TL-MR3040

幾個人在途上 _ 再戰飛鵝山發射站